top of page

Gastblog: Eenzaamheid oplossen met verschillende generaties


Journalist-in-wording Sofie Bongers liep mee met het Ommetje op rolletjes en schreef dit leuke artikel over haar ervaring.


Van 1 tot en met 8 oktober werd De Week tegen Eenzaamheid georganiseerd. Door heel het land was er extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Met name 55-plussers voelen zich vaak eenzaam. Afgelopen week vonden er verschillende activiteiten plaats om ouderen een leuke dag te bezorgen, zoals de wandeling ‘t Ommetje op Rolletjes.


‘Zijn er kinderen aanwezig binnen de leeftijdscategorie van 0 tot 10 jaar oud?’, vraagt Moniek van Daal, de organisator van het evenement Ommetje op Rolletjes in Nijmegen. Vervolgens wordt er een baby triomfantelijk de lucht ingestoken. Ook zijn er nog een hoop andere kleintjes in de zaal aanwezig. ‘En tussen de 10 en 20?’. Dit gaat nog even door en zo blijkt er binnen elke leeftijdscategorie iemand aanwezig te zijn in de feestelijk, met gouden vlaggetjes, versierde aula van woonzorgcentrum Nijevelt, niet zo ver van de Radboud Universiteit vandaan. Wanneer de leeftijdscategorie tot en met 100 is bereikt, stelt van Daal dat ‘er vast niemand ouder is dan dat.’ Hierop reageert een oude mevrouw in een rolstoel kordaat: ‘Ik ben 103’.


Veel verschillende generaties zijn aanwezig in het zorghuis. Zelfs honden nemen deel aan het evenement. Woonzorgcentrum Nijevelt is het startpunt van het Ommetje op Rolletjes, een wandelevenement dat wordt georganiseerd in Nijmegen. De Ommetjes worden jaarlijks georganiseerd door stichting Nacht van de Ommetjes. Binnen dit evenement worden er verschillende routes gelopen door de wijken van Nijmegen. Sinds twee jaar is er op initiatief van Club Goud ook een Ommetje voor de ouderen die slecht te been zijn in woonzorgcentrum Nijevelt. Dit centrum biedt verpleegafdelingen, kleinschalige woonvoorzieningen en zorgappartementen voor mensen met een zorgbehoefte.



De Week tegen Eenzaamheid 2019 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het actieprogramma is onder andere opgesteld vanwege de vele ouderen die in sociaal isolement verkeren. Ruim de helft van alle 55-plussers in Nederland, voelt zich eenzaam. 1 op de 11 ouderen geeft aan zich ernstig eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 500.000 mensen. Verschillende instanties proberen zich in te zetten tegen het gevoel van eenzaamheid onder ouderen, waaronder Club Goud.


De wandeling die Club Goud heeft opgezet, is een culturele expeditie door de wijk Heyendaal. De meeste ouderen zitten al klaar in hun rolstoel voor de tocht. Het is druk, er is zelfs ‘een file bij de lift’, aldus Van Daal. Zij is bedenker van Club Goud, een organisatie die samen met vrijwilligers bijzondere activiteiten bedenkt voor ouderen. In samenwerking met de Nacht van de Ommetjes en zorginstelling De Waalboog vindt voor de tweede maal Ommetje op Rolletjes plaats.



Club Goud organiseert activiteiten voor alle generaties, omdat de organisatie uit eigen ervaring weet dat men met het ouder worden steeds verder van de maatschappij afdrijft. Ze verzinnen allerlei manieren om toegankelijke activiteiten voor ouderen én vrijwilligers te organiseren. Hiervoor experimenteren ze met verschillende, vaak onverwachte samenwerkingen. Denk aan theater bij Festival op ’t Eiland, kortlopende maatjesprogramma waarbij mensen worden gematcht op basis van hun muziek- of kunstsmaak en Huiskamerfestivals.


Moniek van Daal, de initiatiefneemster van Club Goud, vond het belangrijk om een organisatie op te zetten die het heel laagdrempelig maakt voor vrijwilligers om deel te nemen aan activiteiten. ‘Het kan heel makkelijk zijn om iets bij te dragen’. Zo ontstond het idee om te gaan experimenteren met nieuwe manieren om vrijwilligerswerk in de ouderenzorg te organiseren.

Nadat het duidelijk is geworden met wat voor uiteenlopend publiek de organisatie van Club Goud te maken heeft, is het tijd voor een warming-up voordat de grote wandeling plaats kan gaan nemen. Uit de boxen weergalmen de bekende klanken van de ‘Indische Waterlelies’. De kleintjes hupsen rond door de ruimte en de mevrouw van 103 tilt met gemak haar voetjes de lucht in op de maat van de muziek.



Burgemeester Bruls doet nog een woordje vooraf, voordat de wandeling echt van start kan gaan: ‘Mooi dat er nu ook een ommetje is voor mensen die niet meer goed ter been zijn’. Met dit startsein vertrekken de 42 ouderen op pad met de vrijwilligers.


De zon straalt en zo ook de ouderen. Opvallend is dat men het uitgerekend deze dag zo treft met het weer. Met dit uitstekende wandelweer rollen de ouderen via het Huygensgebouw richting het SSHN-pand Hoogeveldt. Hier vindt een muzikaal intermezzo plaats. Er wordt gezongen, maar ook poëzie komt aan bod. “Dat gedicht was echt prachtig”, zegt een rolstoelganger tevreden.


Een verzorger van het zorgcentrum legt uit dat er bij hen een hoop vrijwilligers zijn, ‘maar hoe meer, hoe beter’. Er zijn enkele studenten die eens langskomen voor een praatje, spelletje of wandeling met een oudere, maar ze legt daarbij uit dat ze merkt dat het lastig is voor studenten, want ‘ze willen zich niet vastleggen’.


Er vinden nog verschillende acts plaats. Een ninja met een draak en een muzikaal duo in een busje passeren de revue. De groep loopt achter het klooster Albertinum langs terug naar huis. Opmerkelijk is een oudere vrijwilliger die een bewoner van het zorghuis voortduwt in de rolstoel. Het blijkt dat zij 74 jaar is en zich al 30 jaar als vrijwilliger inzet. ‘Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor mijn medemens. Daarnaast leer je nog eens wat; ouderen zijn mensen met bijzondere verhalen en levenservaring.’



Stagiaire Nina de Rijck vertelt dat een week geleden onverwacht bleek dat er zich niet 25 (zoals eerder geschat) maar ruim 40 ouderen hadden gemeld om mee te wandelen. Hierdoor verdubbelde daarmee ook het aantal benodigde vrijwilligers. Het evenement is toen nog eens goed gepromoot via Facebook, de organisaties waarmee Club Goud samenwerkt en de mensen zelf, waarbij duidelijk werd gemaakt dat het evenement een heel gemakkelijke manier was om een steentje bij te dragen aan de samenleving. ‘Het balletje is toen echt gaan rollen. De inschrijvingen van vrijwilligers liepen zo hard, dat we zelfs het registratieformulier moesten stopzetten.’


Een jongedame van 25 heeft de eer om de mevrouw van 103 voort te duwen in haar rolstoel. Waarom ze dit doet? ‘Ja, wat is nou één middag een wandeling maken, wanneer iemand daar een hele week plezier van kan hebben?’


De eindstreep is behaald. Tijd voor bitterballen. Wanneer een oudere vraagt of ze niet de hele schaal mag, kijkt ze ondeugend: ‘ik kon het toch proberen.’ Daarna vertelt ze welgemeend dat ze dit ‘het liefst elke dag zou doen’. Ze geeft aan dat ze weinig buiten komt. Haar zoons uit Nijmegen komen haar regelmatig opzoeken, maar er is weinig ruimte om vaak een wandeling te maken. ‘Zo’n wandeling is veel beter dan binnen zitten.’



Verscheidene organisaties proberen zich in te zetten tegen de eenzaamheid van ouderen. Allerlei activiteiten worden georganiseerd om hun te verbinden met de samenleving. Het is daarbij lastig om jonge mensen te bereiken. Club Goud is een van die organisaties die wil laten zien dat het laagdrempelig kan zijn om iets te betekenen voor een oudere. Alle generaties samen vormen een basis tegen de eenzaamheid. In een week zoals deze, kan er extra aandacht worden besteed aan wat men kan betekenen voor de oudere die zich eenzaam voelt.


Tekst: Sofie Bongers

Foto's: Elske Nissen

Comments


bottom of page