We komen veel oudere mensen tegen met Club Goud. Heel veel verschillende ouderen: mensen van zeventig op een woonzorglocatie, negentigjarigen die nog zelfstandig in een rijtjeshuis wonen en soms zelfs iemand die de honderd al is gepasseerd. Veel oudere mensen zijn nog heel actief en ondernemend, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij De Zonnebloem of als maatje. Dat inspireert ons.
Er zitten natuurlijk allemaal voordelen aan vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger maak je nieuwe vrienden, het geeft een stukje zingeving en is vaak gewoon heel erg gezellig. Je wordt gelukkig van iets doen voor een ander! Dat weten we niet alleen uit eigen ervaring, maar dat lees je ook terug in onderzoeken. Zo ontstond het idee: kunnen we vrijwilligerswerk inzetten als middel om ouderen binnen de maatschappij te houden? Dat werd de 80+ Vrijwilligerscentrale! En wij zijn super blij dat we vanaf vorige week een definitieve GO hebben om samen met alle partners hiermee aan de slag te gaan!
Vrijwilligerswerk voor mensen met levenservaring
Natuurlijk kunnen een hoop ouderen prima zelf vrijwilligerswerk organiseren. Zij gaan zelf op zoek naar een leuke organisatie die hun hulp kan gebruiken. Maar er is ook een groep oudere mensen die niet goed weet hoe ze dat moeten aanpakken. Mensen die het misschien niet durven, niet weten wat ze leuk zouden vinden of waar ze goed in zijn. Die mensen willen we graag op weg helpen. Of eigenlijk willen we de drempels voor hen wegnemen. We helpen bij het uitzoeken van een leuke vrijwilligersfunctie, regelen vervoer en zorgen dat iemand meegaat om extra uitleg te geven. Zo stellen we ons de 80+ vrijwilligerscentrale voor. Door ouderen te ondersteunen bij het vrijwilligerswerk willen we hen extra eigenwaarde bezorgen. Want anderen helpen, dat geeft een goed gevoel!
Mia & Tineke In de afgelopen maanden spraken we met zorgmedewerkers, vrijwilligersorganisaties en natuurlijk ouderen zelf! In oktober dronken we onder andere een kop thee met Mia (70) en Tineke (88). Daarvan leerden we veel over de redenen van ouderen om vrijwilligerswerk te doen, de problemen waar ze tegenaan lopen en manieren om mensen te motiveren.
“Ik vind het heel leuk om mooie kleren aan te trekken als ik vrijwilligerswerk ga doen”, vertelt Mia (70) ons. “Dan trek ik iets leuks uit mijn kledingkast en doe ik opvallende oorbellen in. Het is zo lekker om me helemaal te kunnen optutten!” Haar vriendin Tineke (88) heeft haar eigen redenen om vrijwilligerswerk te doen. Ze noemt het een overlevingsstrategie, iets dat haar uitdaagt en houvast geeft. De verbondenheid en waardering die erbij komen kijken vindt ze prettig.
Mia en Tineke merken dat veel vrouwen in hun omgeving het moeilijk vinden om zichzelf als waardevol te zien. Ze hebben geen werkervaring opgedaan in dienst bij een bedrijf, dat was vroeger niet gebruikelijk als vrouw en als getrouwde vrouw zelfs onmogelijk. Daardoor denken ze dat ze in een vrijwilligersfunctie weinig kunnen toevoegen. Onterecht natuurlijk, want deze dames hebben door hun levenservaring juist heel veel te bieden.
Van deze gesprekken leren we dat het ontzettend belangrijk is om een kop thee te gaan drinken met mensen en hen te vragen: wat lijkt u nou nog leuk? Want het zal soms wat tijd kosten. We zijn al gewaarschuwd: mensen zeggen in eerste instantie waarschijnlijk 'nee'. Ze durven niet of twijfelen aan hun capaciteiten. Maar juist voor die oudere mensen kan de eigenwaarde die vrijwilligerswerk geeft een belangrijk resultaat zijn.
De eerste vrijwilligers De eerste testen die we deden gaven zo'n mooi beeld. Ouderen schreven kaartjes voor de kinderafdeling van het Canisius Ziekenhuis in Nijmegen. Tijdens de coronatijd stuurden we honderden kaartjes naar ouderen om hen een hart onder de riem te steken. Toen dachten we: hoe leuk als ouderen ook zelf kaartjes kunnen schrijven voor andere mensen die het lastig hebben? We namen de proef op de som en enthousiasmeerden 11 ouderen om kaartjes te schrijven voor zieke kinderen en hun ouderen. Kinderverpleegkundige en Club Goud-vrijwilliger Annelien deelde deze lieve berichten uit op de afdeling. In het ziekenhuis haalden ze steun uit de post en de ouderen hadden met plezier de kaarten geschreven.
2021 is gooo! En nu mogen we dus officieel van start! Samen met onze partners NLvoorelkaar, Vrijwilligerscentrale Nijmegen, Netwerk 100, Spectrum, partner met elan, Bindkracht10 en ZZG zorggroep gaan we in 2021 een jaar lang aan de bak. We gaan eerst in Nijmegen in het klein ontdekken wat er goed werkt en dat daarna opschalen binnen Gelderland. Het SPIG-Fonds, Stichting DOEN en Oranje Fonds brengen samen met de partners ruim de €55.000 bij elkaar om in de praktijk te leren wat werkt. We hebben enorm veel zin om hiermee te gaan starten!
Meedoen?
Enthousiast geworden? Laat het ons gerust weten als je tips, tricks of andere ideeën hebt via hallo@clubgoud.com!
Comments